Zakaj zdravje žensk?

 

Nosečnost, porod in poporodno obdobje predstavljajo za žensko posebno zdravstveno tveganje, ki ima lahko dolgotrajne posledice, zato zahteva usmerjeno zdravstveno oskrbo.

V manj razvitih državah so HIV/AIDS in premoženjsko stanje vodilni vzrok za smrt med ženskami v tem obdobju. Poleg tega ima zdravje ženske v reproduktivnem obdobju (v starosti od 15 do 49 let) vpliv tudi na zdravje in razvoj naslednje generacije.

Glavni vzroki za obisk zdravnika v tem obdobju so akutne okužbe dihal in sečil, bolezni ženskih spolnih organov in skeletno mišične bolezni. Po 50. letu starosti izostajajo iz dela zaradi srčno-žilnih bolezni, predvsem zaradi zvišanega krvnega tlaka, število možganskih kapi pa je po 60. letu v velikem porastu, čeprav je dolgo veljalo prepričanje, da je to "moška bolezen". Sledijo skeletno mišična obolenja, akutne okužbe dihal,  duševne motnje in odsotnost iz dela zaradi nege družinskih članov. Depresija je v Sloveniji med pogostimi vzroki za samomor, predvsem mlajših  žensk. Kosti ženske podležejo osteoporozi in končajo z dramatičnimi zlomi, odvisnostjo in tudi smrtjo, mnogo pogosteje in mnogo prej kot pri moških.