Fizioterapija za zdravje žensk

 

Fizioterapevti specializirani za zdravje žensk, najpogosteje in tudi uspešno, lahko obravnavajo številne zdravstvene težave žensk, kot so: inkontinenca, nosečnost, medenična bolečina, osteoporoza in zdravje kosti, zdravje dojk, zdravje kardiovaskularnega sistema in drugih mišično skeletnih stanj.

Urinska inkontinenca - v primerjavi s fekalno inkontinenco je urinska inkontinenca pogostejša oblika inkontinence. Prevalenca je pri ženskah dvakrat pogostejša kot pri moških in se pri ženskah v reproduktivnem obdobju giblje med 20 in 40 %. Glavni postopki fizioterapevtske obravnave so predvsem ukrepi za zdrav življenjski slog, manualna terapija in vadba mišic medeničnega dna ali vadba mišic medeničnega dna skupaj z biološko povratno zvezo, medeničnimi utežmi ali električno stimulacijo, magnetno stimulacijo in vadba sečnega mehurja.

Osteoporoza - prizadene 1 od 3 žensk in 1 od 12 moških po 50. letu starosti. Najpomembnejši del fizioterapevtske obravnave pri osteoporozi so terapevtske vaje, katerih namen je vzdrževati ali povečati kostno maso, izboljšati mišično zmogljivost in gibčnost, ravnotežje, srčno žilno pripravljenost, izboljšati telesno držo in dobro počutje, zmanjšati tveganje za padce in preprečiti zlome kosti. Pri resnejših stanjih osteoporoze skrbimo za lajšanje bolečin in želimo ohraniti bolnike čimbolj samostojne v svojem domačem okolju.

Kronična medenična (pelvična) bolečina - je bolečina, ki se pojavlja v strukturah, ki so povezane z medenico. Prizadene 3,8 % žensk in 2,8% odrasle moške populacije. Fizioterapevstka obravnava vključuje predvsem ukrepe za zdrav življenjski slog, telesno dejavnost in vadbo mišic medeničnega dna, manualno terapijo, vadbo uriniranja in iztrebljanja in različne postopke za zmanjšanje bolečine.

Rak dojke je praviloma bolezen žensk razvitega sveta. Zaradi raka dojk zboli približno vsaka deseta Slovenka. Cilji zgodnje fizioterapije po operaciji raka dojke so: zmanjšati postoperativne zaplete, ter vzpostaviti in izboljšati psihofizične sposobnosti. S fizioterapevtsko obravnavo takoj po operaciji, želimo vzpostaviti limfni pretok prizadetega predela, boljše celjenje rane, ohraniti in / ali vzpostaviti popolno gibljivost v ramenskem obroču in preprečiti nepravilnosti telesne drže.  Veliko pozornosti  usmerjamo tudi v preprečevanje limfedema, ki se običajno razvije po operaciji pri vsaki peti ženski, operirani za rakom na dojki.

Ginekološki rak se lahko razvije na zunanjem spolovilu, nožnici, materničnem vratu ali telesu in jajčnikih. Tovrstni raki ogrožajo lahko tudi mlade ženske, zato se tudi fizioterapevti zavedamo pomembnosti zgodnjega odkrivanja in zgodnje rehabilitacije po operacijah, ki je usmerjena v preprečevanje dihalnih in žilnih zapletov, ter skrbi, da se lahko ženska čim prej vrne v svoje življenjsko okolje ter telesno in duševno pripravljena. Pogosto je potrebno svetovanje o intenzivnosti in primernosti telesnih dejavnosti.