Predstavitev članov izvršilnega odbora

Predsednica:

LIDIJA ŽGUR, dipl.fiziot., strok.sod.

Lidija Žgur

Življenjepis:

Leta 1977 je zaključila študij fizioterapije na sedanji Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Od prvega dneva njene poklicne kariere je bila zaposlena Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Je bila vodja fizioterapije in dela na oddelku za intenzivno zdravljenje in nego novorojenčkov, z nosečnicami in z ženskami po porodu. Leta 2017 se je upokojila. Njen zbirni bibliografskih del obsega številna dela s področja strokovne in znanstvene dejavnost.

Je zunanja strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, Univerze v Ljubljani. Članica Združenja fizioterapevtov Slovenije  je od leta 1993, članica Sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk pa od njene ustanovitve leta 1996.

V prostem času vodi vadbo za nosečnice in skupino žensk v zrelih letih. Rada potuje, spoznava nove ljudi in njihov način življenja.

 

 

Darija Šćepanović

 

Podpredsednica

doc. dr. DARIJA ŠĆEPANOVIĆ, viš. fiziot.

Življenjepis:

 

Leta 1993 je zaključila študij fizioterapije na Višji šoli za zdravstvene delavce v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na magistrskem študiju na University of East London v Angliji. V letu 2020 je doktorirala na Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu, smer menedžment kakovosti. Svojo poklicno kariero je začela na tedanjem Inštitutu RS za rehabilitacijo-Soča in jo od leta 1998 nadaljevala na sedanji Zdravstveni fakulteti, Univerza v Ljubljani na Oddelku za fizioterapijo. Leta 2000 je v Angliji uspešno opravila specializacijo s področja Kontinence. Od leta 2011 je kot fizioterapevtka specialistka zaposlena je na Ginekološki kliniki, Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Področje njenega strokovnega in raziskovalnega dela je zdravje žensk, predvsem urinska in fekalna inkontinenca ter zdravljenje mišično skeletnih težav v nosečnosti in po porodu. Na dodiplomskem študiju je kot zunanja sodelavka in nosilka dveh predmetov s področja zdravja žensk in sicer Fizioterapija za zdravje žensk in Fizioterapija pri motnjah funkcije medeničnega dna na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in Zdravstvene fakultete Angele Boškin. Sodeluje v številnih projektih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje.

Njena bibliografija obsega tako strokovne in znanstvene prispevke kot tudi avtorstvo poljudno strokovnih člankov in priročnikov s področja zdravja žensk. Je soavtorica slovenskih priporočil za telesno dejavnost v nosečnosti. Je vabljena predavateljica na številnih domačih in tujih kongresih. V letu 2019 je kot soavtorica prejela prvo nagrado za najboljši poster s področja fizioterapije za zdravje žensk, ki je bil predstavljen na svetovnem kongresu združenja fizioterapevtov v Ženevi (Švica).

Članica Združenja fizioterapevtov Slovenije je od leta 1993, članica Sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk pa od njene ustanovitve leta 1996. Združenje fizioterapevtov Slovenije ji je leta 2019 podelilo zlato plaketo za strokovno organizacijske dosežke na področju fizioterapije. Dva mandata je bila podpredsednica Mednarodnega združenja fizioterapevtov za zdravje žensk in članica Razširjenega strokovnega kolegija za fizioterapiji pri Ministrstvu RS za zdravje. Je gostujoči urednik pri reviji ameriške sekcije za zdravje žensk -  Journal of Women's Health Physical Therapy.

 

V prostem času vodi vadbo za ženske v zrelih letih, za ženske z osteoporozo in nosečnice in ženske po porodu. Veselijo jo potovanja in spoznavanje novih krajev.

 

 

Odgovorna tajnica 61542532 10157053027979871 5744867415255154688 o

Mojca Rostohar, dipl.fiziot., mag. prof. zg. uč.

Življenjepis:

Leta 2016 je zaključila študij fizioterapije na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. 

V diplomskem delu z naslovom Mobilna aplikacija za vadbo mišic medeničnega dna je razvila papirni prototip mobilne aplikacije za vadbo mišic medeničnega dna in zanjo prejela študentsko Prešernovo nagrado Zdravstvene fakultete. Mobilna aplikacija je v letu 2018 zaživela tudi v praksi in je dostopna širšemu krogu ljudi. Leta 2018 je končala magistrski študij programa Zgodnje učenje na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem.

Kot pripravnica se je v letu 2017 zaposlila na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kjer je tudi trenutno zaposlena. Svoje zanimanje in delo vse bolj usmerja v fizioterapevtsko obravnavo žensk z urinsko inkontinenco, spolno disfunkcijo in kronično pelvično bolečino ter obravnavo mišično skeletnih težav v nosečnosti in po porodu.

Je članica Združenja fizioterapevtov Slovenije in članica Sekcije fizioterapevtov za zdravje žensk.

V prostem času dela kot prostovoljka predvsem v programih za otroke in mladino. Rada bere, pleše, hodi v hribe in se sprošča v naravi.