Seminar v Dobrni

 

POROČILO S SEMINARJA V DOBRNI – NOVEMBER 2012

Terme Dobrna, katere so že od nekdaj veljale za žensko zdravilišče, so bile od 15. do 16. novembra 2012, ponovno center dogajanja Sekcije za zdravje žensk, tokrat na temo: Gibanje za lepšo starost. Seminarja se je udeležilo 24 fizioterapevtk. Osrednja tema strokovnega srečanje je bilo staranje, ki nam ga je na osnovi svojih izkušenj v uvodnem nagovoru, približala naša cenjena gostja Jill Mantle, 81 letna fizioterapevtka iz Velike Britanije.

Sledili sta predavanji prof. dr. Andreje Kocijančič o teorijah staranja in starostnih spremembah. V nadaljevanju smo se osredotočili na probleme inkontinence in primerno vadbo za mišice medeničnega dna, tokrat na bolj zabaven način, ob glasbi in v povezavi z drugimi elementi vadbe. Udeleženci so se seznanili s fizioterapevtskimi smernicami za obravnavo osteoporoze ter testi za napovedovanje padcev. Poudarek je bil na učenju vaj primernih za preprečevanje kifoze in pridobivanju ravnotežja ter vajah za stabilizacijo hrbtenice. Srečanje smo zaključili z učenjem zdravih navad za zdrav sečni mehur.

Ocena seminarja, dobljena na osnovi evalvacijskega vprašalnika, je bila zelo dobra in organizatorji zaključujemo, da zato, ker je bil velik poudarek na praktičnih vsebinah. Nekaj kritike je bilo le na račun pomanjkljive literature v povezavi s testi za napovedovanje padcev.